Amur biały

Silne ciało to cecha szczególna wyróżniającą amura białego. Jest to ryba mająca dość tępy pysk, nieco delikatnie zagłębiony pomiędzy otworami nosowymi. Charakteryzuje się długością maksymalnie 120 centymetrów. Występuje w jeziorach Równiny Chińskiej, spokojnych rzeczach. Lubi temperaturę wynoszącą między dwadzieścia dwa a dwadzieścia sześć stopni Celsjusza.

Brzana

Ryba Brzana ma charakterystyczne smukłe,  wręcz nieco wydłużone ciało. W linii brzucha ma też słabe wygrzbiecenie. Jej pyszczek jest ryjkowaty. Charakteryzuje się specyficznym otworem gębowym, gdzie wargi są bardzo mięsiste. Poza tym ma króciutką płetwę grzbietową. Jej ubarwienie na grzbiecie jest przeważnie zielonoszare. Jaśniejsze ma natomiast boki, czasem przechodzące w lekkie złocienie.

Jaź

Jaź to ryba, która cechuje się karpiowatym kształtem. Ma bardzo spłaszczony tułów,  jego głowa jest niewielka, mały jest również sam pysk. Co do odcieni, to dominując brązowe i szare. Po bokach jazie są srebrzyste, mają także biały odcieniem brzuch. Kolejna ich charakterystyczna cecha to natomiast żółte oczy. Nierzadko jazie myli się z jelcem, kleniem czy płocią. Co do miejsca występowania, to warto dodać, iż pojawiają się one zwłaszcza w rejonach jezior oraz przy kanałach i przy brzegach rzek.

Categories: Rodzaje ryb